Blog & Nieuws | Lemon Pit

Shinrin-Yoku: een bosbad voor nieuwe energie

Gepubliceerd op: .

Shinrin-Yoku, bosbad uitgebeeld door een bos

Een boswandeling is iedereen welbekend, maar weet je ook wat dit je op het gebied van gezondheid kan bieden? Het eerste wat waarschijnlijk in je opkomt, is conditie door de wandelpassen die je maakt. Maar er gebeurt veel meer en er is zelfs een officieel woord voor: Shinrin-Yoku of te wel een bosbad. 'Baden' in het bos door alle zintuigen open te zetten en vooral ook alle zintuigen te mogen gebruiken.

 Wat is een "bosbad" en hoe neem je dit bad?

Als je al wegdroomt bij een heerlijk warm gevuld bad met schuim kan je deze parallel trekken met wat er gebeurd als je in het bos je zintuigen open zet. Voelen, ruiken en beleven…..

Je start een bosbad met:

 1. Alle bomen, planten visueel in je op te nemen, kijk vooral ook naar boven.
 2. Vooral te ruiken welke geuren het bos heeft. Dus bewust gaan ruiken welke dat zijn.
 3. Opmerken en voelen van de ondergrond. Doordat je in een bos bewust bezig bent met waar je loopt (anders struikel je over bijv. een boomstronk)en door verschillende ondergronden onder je voeten te voelen (o.a. zand, blader pad , mos, schelpenpad) ga je dit ook echt beleven onder je voeten, maar ook via je gehoor door te luisteren naar welk geluid iedere ondergrond maakt.
 4. Geluiden van de dieren in je op te nemen en vooral ook even stil te staan bij wat je hoort. Dus even geen gesprekken van je vriend/vriendin aan hoeven horen, geen telefoon opnemen, alleen maar luisteren naar de dieren (niet alleen de vogels, maar alles wat er leeft maakt ook zijn eigen geluid).
 5. Luisteren en voelen van de wind. Als je heel bewust de wind gaat ervaren, wordt dit een echte beleving.

Wat levert het nemen van een 'bosbad' voor je gezondheid op?

 1. Stress verminderen.
 2. Je hoofd leegmaken (als je ruikt, voelt en luistert is er geen plek meer voor anderen (pieker)gedachten of zorgen.
 3. Verlagen van je hartslag en bloeddruk.
 4. Verbeteren van het immuunsysteem.
 5. Therapeutisch bezig zijn (zonder therapeut). De mooiste inzichten kun je ook gewoon in de natuur krijgen.
 6. Én je leert je eigen zintuigen nog effectiever te gebruiken.

Onderdompelen

Onderdompelen in het bos, hoe heerlijk is dit. Het kost je niets (geen entreegeld, geen abonnement). Je hebt er niets speciaals voor nodig aan spullen (kan zelfs op blote voeten en kleding heb je sowieso al aan). Er is altijd wel een bos, park of mooie groene plek om naar toe te gaan in ons kleine en overzichtelijke landje.

Wat zo eenvoudig lijkt, is ook eenvoudig en levert ons veel meer op dan we hadden gedacht. Wanneer neem jij een bosbad?

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief