Blog & Nieuws | Lemon Pit

De do's en de don'ts als je begint met hardlopen of fietsen

Gepubliceerd op: .

Gezond starten met hardlopen uitgebeeld door een hardloopster in een bos

Heerlijk lekker buiten sporten. Voor veel mensen breekt met het voorjaar ook het seizoen aan om weer lekker buiten te gaan sporten. Begin je net weer met hardlopen of racefietsen denk dan aan de volgende 5 tips, die gelijk toe te passen zijn.

 

  • Train je scheenbeenspieren door op de dag om de beurten een beweging te maken met je voet, een 'gas geef' beweging. Dit wil zeggen, je voet flexen en naar je scheenbeen trekken en weer loslaten om scheenbeenvlies blessures te voorkomen.
  • Drink je tijdens het buitensporten? Spuug de eerste slok dan altijd uit om misselijkheid en last van allergieën te voorkomen. Dit omdat je anders veel pollen, afvalstoffen et cetera binnenkrijgt via je mond. Als je mond gespoeld is, kun je zonder problemen een slok nemen.
  • Zijn je hardloopschoenen ouder dan 1 ½ jaar, dan is de demping er echt al uit. Ook al lijken ze nog als nieuw. Scheenbeenvlies blessures liggen dan sneller op de loer. Vervang dus regelmatig je schoenen.
  • Neem ook vooral de omgeving in je op als je sport. Snelheid is veel minder belangrijk dan het genieten en waarnemen van de omgeving en natuur om je heen. Door de afleiding kan je velen malen langer doorgaan met sporten.
  • Start je met lopen? Start dan op een zachte bosondergrond en niet gelijk op straat. Dit om je spieren te laten wennen aan de harde klappen die je spieren en gewrichten te verduren krijgen.
  • Loop je op straat, loop niet steeds dezelfde ronde. De stoepen en straten zijn nooit helemaal recht, dus je belast veelal dezelfde kant als je altijd hetzelfde rondje loopt. Dus loop je rondje ook eens de andere richting op.

Dit is een kleine greep uit de tips, die zorgen dat je blessure vrij, kan gaan starten met hardlopen en of fietsen (uiteraard kan dit voor iedere sport ingezet worden).

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief