Blog & Nieuws | Lemon Pit

Help, ik wil van mijn PMS af

Gepubliceerd op: .

Effecten van PMS uitgebeeld door melancholiek kijkende vrouw met een witte omslagdoek

Premenstrueel syndroom

Heftige stemmingswisselingen, kattig zijn, onzeker voelen, buikpijn, hoofdpijn, depressieve gevoelens (niks meer zien zitten), maar vooral het niet onder controle hebben van je gevoelens. En keert dit iedere maand weer terug en wil je hier vanaf?

Uit recent onderzoek is gebleken dat ongeveer 5 procent van de vrouwen last heeft van het premenstrueel syndroom, beter bekend als PMS. Hieronder lees je wat PMS precies is. Herkenning dat je niet de enige bent is al fijn, maar nog fijner is hoe je de klachten kunt verminderen, maar ook wat je eraan kunt doen.

Wat is PMS?

Onder PMS vallen verschillende lichamelijke en psychische klachten die zich in de tweede helft van de cyclus uiten. De lichamelijke klachten bestaan uit hoofdpijn, gewrichtspijn, oedeem en pijnlijke borsten. Psychische klachten uiten zich in vermoeidheid, boosheid en stemmingswisselingen.

De belangrijkste veroorzaker van PMS is oestrogeen dominantie. Dit betekent dat er een verstoorde verhouding tussen de hormonen oestrogeen en progesteron is, waarbij er na verhouding te veel oestrogeen aanwezig is ten opzichte van progesteron. Oestrogeen dominantie wordt door onderstaande factoren veroorzaakt:

 • Insulineongevoeligheid
 • Chemische oestrogeen-achtige stoffen
 • Oestrogeen-achtige stoffen in voedingsmiddelen
 • Alcohol
 • Chronische stress
 • Tekort aan voedingstoffen

Wat kun je er praktisch aan doen?

 • Je voeding aanpassen. Denk aan veel groenten (minimaal 500 gram per dag), gezonde eiwitten (eieren, vlees, noten etc.) en vers fruit. Bedenk als reminder dat alles wat uit een pakje komt of in poedervorm is, geen verse voeding is (of überhaupt geen voeding). Dus kijk kritisch in je boodschappenkar wat daar ligt. Zit dit in een doosje/verpakking/zak/poedervorm/of lijkt de vorm überhaupt niet op het product wat erin zit, dan is dit geen voeding (en dan bedoelen we natuurlijk niet de verse appels die in een zak zitten verpakt).
 • Vermijd voeding waarin veel fyto-oestrogenen (natuurlijke oestrogenen die het menselijke oestrogeen imiteren) in zitten. Hier vallen soja producten, zaden (lijnzaad in het bijzonder), peulvruchten, volkorengranen, cafeïne en kiemen onder.
 • Geen gebruik van alcohol. Ook dat ene glaasje wijn heeft al invloed op je PMS.
 • Vermijd ook xeno-oestrogenen (chemische stoffen die het menselijke oestrogeen imiteren) die vaak in bepaalde cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, schoonmaakmiddelen, pesticiden en medicijnen zitten. Dus kijk vooral achterop de verpakkingen.
 • Vul je eventuele vitamine- en mineralentekorten aan want het is bekend dat een tekort aan magnesium, selenium, calcium en vitamine B1, B2, B6, B12, C en E kunnen bijdragen aan oestrogeendominantie en/of PMS. Magnesium in de pure vorm dus vloeibaar, dit neem je het snelste op in je lichaam, (het smaakt wel als een slokje zeezout). Bedenk wel dat als je voeding in orde is, je veel minder kans hebt op een tekort aan vitaminen en mineralen.
 • Bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat je serotonine produceert en endorfine aanmaakt wat je überhaupt al een gelukkiger gevoel geeft. Ook al hou je niet van sporten, ga een flinke wandeling maken van 20 minuten, wandel in je pauzes in de buitenlucht, neem de fiets naar je werk als het kan i.p.v. de auto (is dit te ver denk, dan aan een elektrische fiets als tussenoplossing). Doe wat je leuk vindt aan beweging, dus niet met lange tanden in de fitnesszaal als je dat afschuwelijk vindt.
 • 20 minuten voluit sporten is veel effectiever dan een uur/uren sporten. Iets doen is natuurlijk altijd al beter dan niets doen aan bewegen. Als je sport, beweeg dan wel technisch goed, dus zoek ook een goede trainer uit die je op de technieken wijst en aanstuurt en opties geeft waar nodig en geen trainer die een "cheerleader" is.
 • Krachtsport. Hier bedoelen we natuurlijk niet mee dat je gelijk aan de body building moet gaan, maar bewezen is dat als vrouwen meer aan krachtsport doen (spiermassa aanmaken) je hormoonhuishouding (je insuline- en glucosehuishouding) zeer positief beïnvloed wordt. Dit is essentieel om PMS klachten te verminderen. Mooi meegenomen is dat je er gelijk strakker uit gaat zien, waar spieren zitten, zit geen vet.
 • Stress vermijden. Door stress is je cortisol level hoog en dit geeft op vele vlakken heel veel schadelijke klachten. Tip: alles waar je zelf niets aan kunt veranderen kost energie (de leeglopers), geef hier dan ook geen energie/aandacht meer aan. Alles waar je zelf wat aan kunt doen geef je wel de aandacht die het nodig heeft. Dit kun je zelf veranderen (dit kan ook die vreselijk collega zijn die stress geeft. Het gaat erom hoe jij hiermee om gaat, de collega verandert niet).

Dit is een greep uit dingen die je gelijk al kunt inzetten. Wil je hier nog meer over weten, je voeding helemaal tot in de puntjes bekijken en duidelijke en aangepaste schema's voor jezelf krijgen, wetenschappelijke metingen laten afnemen, je hormoonhuishouding op en top in orde maken? Neem dan contact met ons op via de mail en kom voor een sessie waarin je van A tot Z de kennis en direct de tools meekrijgt.

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief