Blog & Nieuws | Lemon Pit

Net herfst en gelijk al verkouden of ziek?

Gepubliceerd op: .

Verkouden en zieke kikker van stof met een doos met tissues

Waarom zijn we massaal verkouden in de herfst? Zodra het weer verandert en de herfst zijn intrede doet beginnen de eerste mensen te snotteren. Opvallend veel mensen zijn ziek. Is er een verband tussen het herfstweer en verkoudheid of is dit slechts een fabeltje? Hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt? En hoe zorg je ervoor dat je snel weer opknapt?

Hoe komt dat toch dat we verkouden of ziek worden?

Onderzoek wijst uit dat mensen zodra het weer begint te veranderen extra gevoelig zijn voor het rhinovirus. Het virus dringt je lichaam binnen. De cellen in je lichaam die dit virus bestrijden, epitheelcellen, zijn door het omslaan van het weer zwakker en minder waakzaam. Ze kunnen het virus dat je ziek en verkouden maakt maar moeilijk het hoofd bieden. Het gevolg is een verkoudheid of herfstgriep. En je bent de klos!

Het virus verspreidt zich razendsnel en het is lastig om eraan te ontkomen. Toch kun je door goed voor jezelf te zorgen, proberen zo fit mogelijk te blijven.

Hoe kun je er voor zorgen dat je niet wordt genekt door het virus?

Zorg dat je:

 • Gezond eet (alles wat niet uit een pakje komt of niet meer de vorm heeft van groente of fruit is gezond)
 • Voldoende slaapt. Het is eerder donker en je lichaam maakt eerder melatonine aan. Je bent eerder moe. Maak er gebruik van en duik lekker op tijd je bed in.
 • Stress vermijdt. Stress is ongezond en als je lijf een virus aan het bestrijden is heeft het hier alle energie voor nodig.
 • Niet roken. Los van dat roken slecht is voor je gezondheid op de langere termijn veroorzaakt roken een stressreactie bij de cellen die het virus moeten verslaan.

Ben je toch geveld door het virus, dan is het vaak een kwestie van uitzieken. Je kunt het proces proberen te versnellen door goed naar je lichaam te luisteren en ervoor te zorgen.

Wat kun jij er nu aan doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen?

Praktische tips:

 • Neem een bad met verse gember. Gember heeft een ontgiftende werking. Kook 20 minuten in stukken gesneden gember in water. Doe dit in je bad en vul aan met warm water. Een bad van 20 minuten volstaat om de gember zijn werk te laten doen. Waarschijnlijk zal je je eerst slechter voelen (je wekt een koortsgevoel op). Je lichaam is immers aan het ontgiften, maar daarna knap je op.
 • Neem 1 theelepel kurkuma (poeder of vers) en doe dit in water/thee met wat zwarte peper erbij ( de peper zorgt ervoor dat de kurkuma snel wordt opgenomen en zijn werking kan doen). Het drankje kan 1x per dag gedronken worden. Het is een gratis en natuurlijke vorm van antibiotica. Het wordt veel gebruikt onder de topsporters als ze ziek dreigen te worden. Doe wel wegwerphandschoentjes aan als je verse kurkuma raspt, anders zit je nog maanden met oranje/gele handen.
 • Geef zo min mogelijk handen (even wat onbeleefd maar is voor het goede doel) of was je handen regelmatig. De meeste ziekten worden het snelst verspreid door het aanraken van handen van een ander. Wist je dat je mobiel meer bacteriën kan bevatten dan je wc- bril? Even poetsen dus de mobiel….
 • Blijf goed voor jezelf zorgen. Let op je voeding. Neem verse producten, veel groenten en fruit met vitamine C zoals rode paprika, kiwi, broccoli, spruitjes, aardbeien. Vitamine C speelt een belangrijke rol in het versterken van je immuunsysteem en het tegengaan van ontstekingen in je lichaam.
 • Wist je trouwens dat in guave, een ovale tropische vrucht met roze vruchtvlees, vier keer zo veel vitamine c zit als in een sinaasappel. En dat als je groenten (te) lang kookt het vitamine C gehalte daalt. Kook eerst het water voordat je je groenten erin gooit of stoom je groenten.
 • Neem je rust. Gun jezelf de tijd om beter te worden. Je mag best voor jezelf kiezen en afspraken even opschuiven.
 • Supplementen? Een extra vitamineshot kan je een boost geven maar het meeste plas je gewoon weer uit. Uiteraard is voeding de belangrijkste vitaminebron, maar soms kan iets extra's helpen.

Beterschap!

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief