Blog & Nieuws | Lemon Pit

Jouw unieke lichaam?

Gepubliceerd op: .

Rowena Wijnands plaatst haar lichaam in een yogahouding

Wiebel jij ook zo enorm als je in de balans staat? Voel jij je stukken minder lenig dan je buurvrouw die naast je op de yoga mat staat? En heb jij ook van die ‘rare’ knieën als je van bovenaf kijkt naar je benen? En waarom heeft een ander vaak een veel mooier lichaam dan jij hebt?

We hebben een uniek lichaam dat zijn eigen unieke dingen kan, maar het is menseigen om jezelf te vergelijken met een ander en om datgene wat je wel hebt, anders te willen. Heb je krulhaar , dan wil je stijlhaar. Kun jij die ene yogahouding wel, dan ben je toch nog druk in je hoofd dat je die andere houding niet kan. En zo blijven we met onze gedachten ons voor de gek houden. We houden het onrealistische beeld vast, kijken vooral naar wat we niet hebben, of juist niet willen hebben in plaats van wat we wel hebben. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Waarom doen we dat?

In onze Westerse opvoeding is de grondslag dat we ‘goed ons best moeten doen’, ‘niet te gek moeten doen (want we doen al gek genoeg)’, altijd eerst kijken wie de ‘schuldige’ is als er iets gebeurd en we vooral niet ‘naast onze schoenen moeten gaan lopen’. We kijken maar moeizaam naar wat er goed is, zonder daaraan gelijk te koppelen wat er niet goed is. Herkenbaar in je functioneringsgesprek? Er moet toch altijd iets bij je verslag staan om te ‘groeien’, want anders zul je toch zo maar ‘stil’ kunnen staan in je ontwikkeling!?!

Gelukkig hebben we allemaal interne ‘oordelaars’ die echt kritisch genoeg zijn, om ons vooruit te helpen, maar helaas ook vaak genoeg ons juist tot ‘stilstand’ te brengen. Omdat we maar moeizaam kunnen waarderen wat we wel hebben, wat wel goed gaat en dat we ook nog gewoon een uniek mens zijn, een uniek lichaam hebben dat zijn eigen unieke dingen kan.

Hoe kom je van deze gedachten af?

Her-programmeren van je gedachten is wat er jou te doen staat! Dit kun je dagelijks ‘oefenen’ door al te benoemen wat er lekker gaat, wat je goed doet. Mocht er een negatieve gedachte opkomen (interne criticus), vertel dan tegen jezelf dat je dit ‘oordeel’ vandaag even niet nodig hebt. Maar besef ook dat je een uniek lichaam hebt, dat op zijn eigen manier beweegt, eruitziet en dat dit de basis is. En dat niet die basis veranderd hoeft te worden, maar dit juist je uitgangspunt is. Als voorbeeld. Jij hebt een unieke vorm van een ruggengraat. Dan doe jij bijvoorbeeld in de yoga de ‘upperdog’ op je eigen unieke manier. Komt de gedachte “ik kom niet hoog genoeg”, dan ondermijn je je eigen lichaam en ben je aan het afbreken in plaats van te ervaren wat je rug kan.

Je werk/baan ben je aangegaan omdat je er een goed gevoel bij had, je dit kan, ervoor geleerd hebt etc. Je gaat niet een baan kiezen waar je van tevoren al van weet dat je dit niet kan. Maar als je je in je werk alleen maar richt op wat je niet kan, breek je jezelf af. Wat kan je wel, waar ben je wel goed in en bouw dit uit. Dat betekent niet dat je dingen niet kan leren of aanleren, maar vergeet niet als dit niet in jouw basis zit, bij jouw unieke mens past, dan wordt het ‘trekken aan een dood paard’.

Waar kan ik dit eenvoudig oefenen?

In de yogalessen bij Lemon Pit benadrukken onze yogadocenten in de yogalessen dat ieder lichaam uniek is en reiken ze verschillende opties bij de houdingen aan. De opties staan ervoor dat iedereen de houding kan, op zijn eigen manier met zijn eigen unieke lichaam. De kunst is om te luisteren naar jouw unieke lichaam, te weten dat dit je basis is en vanuit een basis kun je verder uitbouwen waar nodig. Sta eens stil bij wat je lichaam kan en voor je doet. Hoe bijzonder is het dat je brein je lichaam zo aanstuurt dat het de meest vernuftige dingen kan. En zit de hele groep naar rechts tijdens een yogahouding en jij naar links, let dan op je woordgebruik, bijvoorbeeld dat je niet ‘verkeerd’ zit. Nee, jij zat andersom!

Wie afgelopen periode in de yogalessen heeft gestaan, heeft kunnen ervaren hoe bijzonder bijvoorbeeld de motoriek van onze handen is. Een houding waarbij met uiterste precisie de handen worden aangestuurd. Wil je zelf ook deze houding ervaren? Je bent welkom in de les.

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief