Blog & Nieuws | Lemon Pit

Yin-Yang

Gepubliceerd op: .

Yin-Yang uitgebeeld door een berglandschap in de avondzon

Yin-Yang, een vaag begrip? Welnee, dit eeuwenoude Chinese principe zien we de hele dag. In de natuur geldt het Yin-Yang principe. Lente en zomer zijn Yang met veel energie en de herfst en winter zijn Yin met meer rust. De overeenkomsten tussen mens en natuur zijn overduidelijk.

In de herfst en de winter keert de mens en de natuur zich naar binnen om te bezinnen. De natuur laat zijn bladeren vallen om zich op te maken voor de groei in de lente. In de zomer treden zowel natuur als de mens, beiden vol energie naar buiten. En de mens heeft, net als de dieren, ook veel meer zin heeft om dingen aan te pakken, buiten te bewegen etc.

Yin en Yang yoga houdingen

Het Yin-Yang beginsel kennen we ook in de yoga, een lichaam heeft behoefte aan rustige houdingen, Yin. Yin in yoga kan in vele vormen beoefend worden. Door bijvoorbeeld een houding langer aan te houden qua tijd, te koppelen aan rust door een meditatie of Savasana of in houdingen rust te gaan ervaren door minder kracht te gaan zetten, maar bijvoorbeeld meer te focussen op verlenging.

Yang staat voor de krachtige houdingen, waarvan de meeste mensen aangeven de meeste voldoening uit te halen, omdat je dan echt weet dat je dat je wat ‘gedaan’ hebt in de yoga. Maar voor alles wat je met aandacht doet, Vinyasa, zoals met aandacht van A naar B je arm bewegen of een beweging maken in een bepaalde flow, ervaar je ook dat je hard aan het werk bent.

Waar heb je het meeste aan Yin of Yang?

Ieder mens is uniek en gelukkig hebben we geen constante vorm en kunnen we schakelen in gevoelens/emoties, in houdingen maar ook schakelen in behoeften. Zolang je kunt fine- tunen met waar je op dat moment de meeste behoefte aan hebt, kan je kiezen voor meer Yin of meer Yang. Ga vooral niet jezelf vastzetten dat Yang beter zou zijn omdat je dan zweet of meer voelt dat je wat gedaan hebt want dan ben je met iets heel anders bezig en dat is een oordeel over jezelf. Niets is zo lekker dan dat je de keuzevrijheid hebt. Dus welke les gaan we jou zien?

Yoga van Lemon Pit

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief