Blog & Nieuws | Lemon Pit

Gezond en gevarieerd eten vanaf de start van je dag

Gepubliceerd op: .

Gevarieerd eten uitgebeeld door een fruitsalade

Iedereen heeft weleens gehoord dat gevarieerd eten belangrijk is, maar wat is dat eigenlijk, gevarieerd eten en waar gaat dat dan precies over? Bij Lemon Pit houden we van praktisch en overzichtelijk, dus hieronder stapsgewijs: wat, hoe en waarom.

Waarom moet je gevarieerd eten?

Variëren in je voeding is belangrijk omdat met gevarieerd eten de opname van bepaalde voedingsstoffen verhoogd wordt. Iedereen vindt het fijn, als je moeite in iets steekt, je ook resultaat ziet. En zo is het ook met gevarieerd eten. Als je tijd stopt in gezond eten wil je ook dat alle gezonde stoffen goed in je lichaam opgenomen worden en niet dat de helft ‘ongebruikt’ blijft. De ‘motor van je lichaam’ wil je immers zo optimaal mogelijk laten draaien.

Wat moet je eten om het gevarieerd te laten zijn?

Onder gevarieerd eten verstaan we het combineren van voedingsgroepen, maar ook het variëren binnen die voedingsgroepen. De voedingsgroepen kan je onderverdelen in:

  • 1 Eiwitten
  • 2 Groenten
  • 3 Vetten
  • 4 Koolhydraten

De eerste kennis zit in het herkennen onder welke voedingsgroep jouw eten valt. Bijvoorbeeld fruit valt onder koolhydraten, net als muesli, zilvervliesrijst, brood etc.

En zo ga je onder alle bovengenoemde voedingsgroepen zetten wat hieronder valt. Waarom ‘kauwen’ we je dat niet voor? Als je jezelf hierin gaat verdiepen, onthoud je het niet alleen het beste, maar loods je jezelf door alle zin en onzin heen in voedingsland.

Tip: vetten heb je broodnodig voor een gezond voedingspatroon. Veel mensen zijn ‘bang’ voor vet omdat ze denken dat je er dik van wordt. Onder vetten wordt onder andere verstaan; visolie, koudgeperste olijfolie, roomboter, avocado, slagroom (ongezoet), alle rauwe noten, zaden en pitten. Bakken in de pan doe je het liefst in roomboter of kokosolie (dus liever niet in olijfolie of ander plantaardige oliën). Ook grillen is een topmanier om iets te bakken.

Gouden regels voor gezond, gevarieerd eten waardoor je ook blijvend kan afvallen (waar nodig)

De eerste voedingsgroepen 1 t/m 3 (eiwitten, groenten en vetten) eet je altijd gecombineerd in 1 maaltijd. Voedingsgroep 4 (koolhydraten) eet je altijd apart als maaltijd.

De gouden regels:

  • 3 uur tussen alle maaltijden.
  • 6 maaltijden per dag (dus nooit meer een hongergevoel).
  • nooit twee koolhydraat maaltijden achter elkaar eten.
  • nooit meer dan twee koolhydraatmaaltijden per dag.
  • 2,5 a 3,5 liter water per dag.
  • Nooit een koolhydraat maaltijd eten met andere voedingsgroepen met uitzondering van voedingsgroep 2, de groenten.

Wat een gedoe, denk je misschien. Klopt, het is ook een gedoe omdat dit in het begin veel tijd kost, denkwerk en soms ben je inspiratieloos met wat je moet eten.

Volhouden hiervan is ook altijd een ding, daarom kan ondersteuning hierin ideaal zijn.

Wat een gedoe, ik wil hulp hierin

Het fijne is dat je dit zelf kan, door hier de tijd voor te nemen. Niet alles hoef je gelijk te weten of goed te doen. Neem de tijd om uit te zoeken welke voeding onder wat valt en ‘speel’ met de mogelijkheden qua combinaties en gerechten.

Mocht nu echter in de situatie zitten, dat je een burn-out hebt, ziek bent/of  geweest, een depressie hebt, overgewicht of moet revalideren dan is het fijn dat je o.a. ondersteund wordt op het gebied van voeding. Dan heb je genoeg energie nodig om te werken aan je mentale herstel. Tijdens de trajecten die wij verzorgen, word je op alle gebieden behandeld.

Wil je meer weten over de trajecten van Lemon Pit Exclusive, waarbij alles wordt meegenomen (therapie, voeding, hormoonhuishouding, training, blessurebehandeling etc.) kijk dan op www.lemonpitexclusive.com.

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief