Blog & Nieuws | Lemon Pit

‘Pling’ en weg is je aandacht!

Gepubliceerd op: .

Afbeelding van uil om aandacht en focus uit te beelden

Even je telefoon checken, wat maakt dat uit?

Betrap je jezelf er ook op dat je aan het werk bent en ineens met je boodschappenlijstje bezig bent of toch even kijkt wie je appt om vervolgens gelijk maar even je Facebook te checken? Weg aandacht, weg focus.

Iedere keer dat je je focus kwijt bent, kost het je gemiddeld 20 minuten om weer in de juiste werkmodus te komen. Zonde van je tijd, de kwaliteit van je werk en het benutten van je brein. Er gaat onnodig veel energie verloren.

Waar gaat het mis met de focus?

Het onvoldoende kunnen focussen heeft verschillende oorzaken. Ga bij jezelf na wat erbij jou voor zorgt dat je je niet of moeilijk kunt concentreren op je taak of bezigheid. Is je taak niet interessant genoeg? Doe je jezelf veel geweld aan om alles perfect te doen en/of te willen onthouden? Ga je maar door en gun je jezelf geen moment om even op te laden? Of word je constant afgeleid door bijvoorbeeld je telefoon, je collega’s of e-mail. Als je weet waar het misgaat ben je al een heel eind en kun je werken aan een oplossing.

Wat is het effect je aandacht en focus behouden?

Bij focussen gaat het om het niet wisselen van aandacht. Denk je dat je de hele dag de focus kunt houden, dan heb je het mis. Je hersenen hebben tussendoor rust nodig.

En door het behouden van je focus (voor zo lang als dit kan voor je brein) geef jij je brein direct al rust. Ook al ben je druk aan het werk, dan nog hoeft de drukte van het werk niet voor onrust te zorgen. Juist het wisselen van de aandacht zorgt voor de vermoeidheid.

Daarnaast ben je ook veel scherper als je je focus houdt. Geen afleidingen waar je brein voor aan het werk wordt gezet. Je brein werkt optimaal en vrijwel uitsluitend voor de activiteit waar jij op focust.

Betekent dat je niet kunt multi-tasken? Nee, bepaalde zaken kun je prima naast elkaar doen. Maar overvraag je brein niet.

Meer hierover en tips hoe jij direct je focus kunt vergroten? Lees dan het artikel: Direct rust in je hoofd? Zet je focus aan.

 

Blog & nieuwsberichten

Nieuwsbrief Lemon Pit

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze mailinglist. Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief vol met yoganieuws en andere interessante activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief